Arteriográf

Mi az Arteriográf?

Az Arteriográf egy magyar fejlesztésű orvosi műszer, vérnyomásméréshez hasonlóan mandzsettával érzékel és analizál felkari nyomáshullámokat, ún. pulzushullámokat. Ez túlmutat a hagyományos vérnyomásmérésen, mert habár roppant egyszerű vizsgálatról van szó, az teljes érrendszer állapotáról pontos információt nyújt. Az automatikus elemzés segítségével még abban a fázisban diagnosztizálható a szív- és érrendszeri betegség, amikor a komolyabb egészségügyi problémák felfedezhetőek, így jobbára megelőzhető.
A módszer azon a felfedezésen alapul, hogy a műszer a felkaron elhelyezett mandzsettán keresztül olyan jeleket képes regisztrálni, melyek az egész érrendszer állapotát tükrözik, képet nyújtanak arról, mennyire rugalmasak - azaz mennyire egészségesek. Az érfali rugalmasság az érelmeszesedéssel szoros összefüggésben állló paraméter.

Mit mér a műszer és hogyan?

Maga a vizsgálat vérnyomásméréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékeket ismerjük meg. A különbség a részletességben rejlik: a felkarra helyezett mandzsetta ún. teljes pulzusgörbéket képes érzékelni, melyek gyakorlatilag a karunkban mérhető vérnyomásváltozásokkal azonosak. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program analizálja.

A kapott eredmény jellemzi:

  • a kisereket, az artériák belső felszínének, mint legnagyobb szervünknek a működését,
  • a szívközeli érszakasz nyomásviszonyait, a szívre ható közvetlen terhelést,
  • meghatározza a fő ütőér (aorta) rugalmasságát, és ez alapján, a közép-európai populáció átlagértékeit figyelembe véve kiszámítja az úgynevezett artériás életkort.

    Ideális esetben az artériák ily módon meghatározott életkora nem haladja meg a vizsgált személy valódi életkorát. Ezzel a módszerrel értékes információkat lehet nyerni az érfalban lévő sejtek működéséről, valamint a fő ütőér, az aorta rugalmasságáról. Minél rugalmasabb az érfal, annál egészségesebb.